За бебето и за малкото дете хремата е сериозна болест. Защото,

...
За бебето и за малкото дете хремата е сериозна болест. Защото,
Коментари Харесай

Хремата сериозно мъчи бебето

За бебето и за дребното дете хремата е сериозна болест. Защото, когато носът е запушен, това му пречи освен да диша, само че и да се храни. А знаем, че всяка простуда стартира с хрема.

В 80 % от случаите тя се дължи на вируси – единствено риновирусите са над 120 разновидности.
С хрема протичат болести с парагрипни, грипни и други вируси познати като „ вируси на настинката “. След това се прибавя и бактериална зараза.

„ В първия стадий от носа тече избистрен блудкав секрет. Стане ли зелен – значи има и бактериална зараза “, изяснява проф. доктор Диляна Вичева, ръководител на Българското ринологично съдружие.

Популярна е поговорката, че с лекуване хремата минава за 7 дни, без лекуване – за една седмица. Ако обаче тя не се лекува, слиза надолу, секретът се стича обратно и предизвиква мъчителна кашлица. И родителите естествено стартират да дават сиропи и пробват какви ли не медикаменти.
„ Няма по какъв начин да се оправим с кашлицата, в случай че хремата не се излекува. И, като не се вземат ограничения в точния момент, тя се трансформира в риносинуит, фарингит и води до разнообразни други заболявания. А хремата може да стане и хронична “, безапелационна е проф. Вичева.

И най-честата неточност на родителите е да отидат в аптеката и да изискат „ някакви “ капки за нос. Получават необятно рекламираните по малкия екран лекарства, които на процедура са едни и същи, само че с разнообразни търговски имена.

„ Проблемът е, че капките за нос не трябва да се поставят повече от 7 дни. Ако майката продължи, има риск носът на детето трайно да се запуши “  предупреждава проф. Вичева. 
Хремата не би трябвало да се подценява, нито диагнозата – да се преглежда едностранно.
Погрешно е и схващането, че лекуването включва единствено капки за нос.

„ Назначаването на лекуване без открит извършител, предозирането и непрекъснатото слагане на тези капки в носа както при децата, по този начин и при възрастните, са най-честите неточности, които вършим. Капките свиват кръвоносните съдове в носа и реализират единствено краткотрайно облекчение на дишането и на другите неприятни признаци. Ако злоупотребяваме с тяхната приложимост, има риск от приучване и развиване на по този начин наречения „ медикаментозен ринит ” както и от утежняване на признаците. А не би трябвало и да забравяме, че множеството от тези медикаменти не са подобаващи за дребни деца “, сподели проф. Вичева

Хремата може да бъде излекувана и по щадящ и безвреден метод с хомеопатия.

В практиката си проф. Вичева все по-често се доверява на хомеопатията като ефикасен и безвреден способ за лекуване на ринита и най-много на приложението на луфа – плодно растение от семейство Тиквови. То е потвърдено дейно при остри и хронични болести на лигавицата на носа.

„ От една страна луфата почиства носа. От друга – има противоалергично деяние, без да е нападателно, и резервира функционалностите на носната лигавица, което е от изключителна значимост ”, изяснява проф. доктор Вичева.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР